Voiko kertomalla oikeasti parantaa?

HYKS Syöpäkeskus on Suomen monipuolisin syövänhoitokeskus, jonka hoitotulokset on maailmanlaajuisestikin arvioituna huippuluokkaa. Meidät on arvioitu yhdeksi parhaimmista Euroopassa.
Hyvin tehty, sanoisi moni, me voimme kuitenkin parantaa palveluamme koko ajan. Ei riitä, että olemme onnistuneet monessa tänään, haluamme onnistua vielä useammassa huomenna.

Tämän yhteisen ”Kertomallaparanee” – hankkeen avulla saamme meille kaikille tärkeää tietoa niistä odotuksista ja kokemuksista, jotka haluatte meidän varmasti kuulevan.
Kirjoitan tätä blogia 10.6.16 ja olemme saaneet useita ehdotuksia palvelumme kehittämisestä.

Yksi ehdotus, joka on jo toteutunut, on jälkihoitopoliklinikka. Klinikka on käynnistänyt toimintansa HYKS Syöpäkeskuksessa 1.6.2016.

Jälkihoitopoliklinikka on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka ovat sairastaneet syövän alle 25-vuotiaina ja ovat alle 40-vuotiaita. He ovat saaneet hoidoksi solunsalpaajia ja/tai sädehoitoa ja ovat jo päättäneet syöpään liittyvän seurannan HYKS Lasten ja nuorten sairaalassa tai Syöpäkeskuksessa.

Jälkiseurantapoliklinikan tarkoituksena on löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa oireet, jotka voivat viitata annettujen syöpähoitojen myöhäishaittoihin tai uusiutuneeseen syöpään. Myöhäishaitoista ja hoitojen pitkäaikaisista vaikutuksista on kaivattu lisää tietoa. On toivottu myös tukea pitkäaikaisten vaikutusten kanssa elämiseen. Jälkiseurantapoliklinikan jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen seurantaohjelma sairastetun syövän ja annettujen hoitojen perusteella.

Saamme paljon toiveita paremmasta kommunikaatiosta ja tavasta kohdata ihminen siinä pelottavassa hetkessä, jossa syöpädiagnoosi leijuu ilmassa tai on juuri kuultu. Se hetki ei koskaan unohdu. Jokaisen lääkärin ja hoitajan sana tai ilme jää mieleen, jossa se säilyy – aina.

Kokemuksenne opettavat meille paljon.

HYKS Syöpäkeskus on lisännyt koulutusta ja myös osaamisen arviointia jatketaan entistä huolellisemmin.
Rintasyöpäpotilaan sähköistä seurantapalvelua ollaan myös laajentamassa ja vertaistukitoimintaa on lisätty yhdessä potilastukipisteen, OLKA-verkoston, kanssa.

Yhteistyömme jatkuu myös ”Kertomalla paranee” seuraavassa vaiheessa. Yhdessä kumppaneidemme kanssa etsimme ratkaisuja, joilla voimme parantaa arkea sairauden kanssa, myös tulevaisuudessa.

Kyllä kertomalla voi parantaa – kiitos, että jaksatte kertoa!

Birgit
HYKS Syöpäkeskus