Vertaistuesta tietoa, tukea ja toivoa

Vertaistuesta tietoa, tukea ja toivoa

Vertaistuki on ihmeellistä ja monimuotoista. Vertaistuessa tärkeintä on kokemusten jakaminen: kuunteleminen ja kertominen. Ihmiset kokevat toisen vertaisekseen hyvin eri tavalla, jollekin vertainen on se, joka on kokenut juuri saman kuin itse, kun taas toinen voi pitää vertaisenaan henkilöä, joka kuuntelee. Vertaistukea voi olla vertaisten, kahden samassa tilanteessa olevan potilaan, välillä. On helpottavaa keskustella toisen kanssa, joka ymmärtää, vaikka ei edes sanoisi mitään. Yhteinen kokemus on tärkeää.

Vertaistuki on myös tavoitteellista tiedon, taidon ja toivon välittämistä. Tavoitteellinen vertaistuki toteutuu esimerkiksi järjestetyissä vertaistukiryhmissä tai koulutettujen vertaistukijoiden kohtaamisissa. Vertaisryhmässä vaihdetaan kokemuksia ja annetaan ja saadaan tukea. Vertaistukijan rooli on erilainen kuin vertaisen: vertaistukija on valmiina tukemaan sairastunutta eikä itse etsi tukea.

Vertaistuestako tietoa? Kyllä vain, ihmiset etsivät vertaistuen avulla tietoa sairaudestaan, sen vaikutuksista elämään sekä sairauden hoitomuodoista, toipumisesta! Saman kokeneilta kuulee kokemuksia ja voi saada käytännön vinkkejä. Vertaistukijalta voi saada apua jopa diagnoosinsa ymmärtämiseen: mitä se tarkoittaa käytännössä.

Tukea ja toivoa. Kun ihminen on juuri saanut kuulla sairastavansa vakavaa sairautta, hän voi olla erilaisten tunteiden vuoristoradassa tai jopa tuntematta yhtään mitään. Vertaistuki tuntuu hyvältä – sairastunut voi säästää läheisiään eikä kertoa kaikkia huoliaan heille, mutta vertaistukija on sopivan etäällä. Vertaistukija on sinut omien kokemuksiensa kanssa ja valmis kuuntelemaan, ilman kiirettä ja aikatauluja. Myös toivo herää, kun näkee ja kuulee, miten joku on selviytynyt sairaudestaan tai selviää elämästään sairauden kanssa.

Monet potilasyhdistykset tarjoavat vertaistukea. OLKA-toiminta kehitettiin, ettei potilaan tarvitse jaksaa etsiä vertaistukea, vaan se on automaattisesti tarjolla sairaalassa, tiiviinä osana potilaan hoitoa. OLKA-toiminnassa potilasjärjestöt ja vapaaehtoiset vertaistukijat astelevat sairaalan sisälle tarjoamaan palveluitaan. OLKA-pisteitä on Meilahden tornisairaalassa, Kolmiosairaalassa sekä Syöpätautien klinikalla, ja vapaaehtoisia vierailee yhä useammilla osastoilla.

OLKA-toiminta alkoi maaliskuussa 2013, kun vapaaehtoiset, koulutetut vertaistukihenkilöt alkoivat vierailla HYKS Rintarauhaskirurgian yksikössä antamassa vertaistukea potilaille ja läheisille. Toiminta on jatkunut jo yli kolme vuotta ja yhteistyö sairaalan ja potilasjärjestöjen välillä on tiivistynyt. Heti perään avattiin OLKA-piste Tornisairaalaan ja syksyllä 2014 Syöpätautien klinikan aulaan. OLKA-pisteellä potilasjärjestöt ja vertaistukijat ovat valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan. ”Aina ei tarvitse kuin olla vaan. Sairastuneen toivon tunne voi herätä jo silloin, kun näkee, että joku on selviytynyt sairaudesta, on siinä ja hymyilee.” Vapaaehtoisilla vertaistukijoilla on päällään vaaleanvihreä liivi. Kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja tulla juttelemaan, sillä kertomalla paranee.

Anu, OLKA-toiminta, Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

OLKA toteutetaan HUS:n ja EJYn yhteistyönä. EJYn osalta OLKAa rahoittaa RAY. Lue lisää OLKAsta

www.espoolaiset.fi/fi/meista/hankkeet/vertaisresepti

www.hus.fi /olka

Löydät OLKAn myös: Facebook, Twitter